Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Όσιος Πατάπιος



"Θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να σας περιγράψω συνοπτικά για τον Όσιο και Θεοφόρο Πατάπιο, του οποίου το ιερόν και χαριτόβρυτον Λείψανον ευρίσκεται θησαυρισμένο μέσα στο ιερό σπήλαιο στο Μοναστήρι του, στην πλαγιά των Γεράνειων όρων, επάνω από το Λουτράκι Κορινθίας.

Θέλω να σας μιλήσω για τον Όσιον Πατάπιον, παρά τις αδυναμίες μου και παρά το γεγονός, ότι μας χωρίζει η χρονική φθαρτότης των 15 αιώνων ζωής και παρά την έλλειψιν πληροφοριακών στοιχείων δια την ζωήν και καταγωγήν του.
Για τον Όσιο Πατάπιο μας μιλάνε ο Αγιος Συμεών ο νέος μεταφραστής ο Αγιος Ανδρέας Επίσκοπος Κρήτης, ο πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Μακρυστάθης και ο Δρ. Χαράλαμπος Μπούσιας, αλλά προ πάντων μας μιλάνε τα άπειρα και συνεχή θαύματα του Οσίου.
Ο Όσιος Πατάπιος με συγκλονιστικό τρόπο μας υπενθυμίζει το του Αποστόλου Παύλου «Α ηκούσας παρ εμού δια πολλών μαρτύρων, ταύτα παράθον πιστοίς ανθρώποις, οίτινες ικανοί έσονται και ετέρους διδάξαι».
Εύρεσις του ιερού λειψάνου

Στις αρχές του 1904 στα δυτικά κοιλώματα του σπηλαίου, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα πάνω από το Λουτράκι, στα Γεράνεια Όρη, απεκαλύφθη άθικτο και ολόσωμο το Χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Παταπίου. Αφορμή για την ανακάλυψη στάθηκε το ύψος του ιερέως από το Λουτράκι κ. Κωνσταντίνου Σουσάνη. Επισκεπτόμενος συχνά το ασκητήριον - Ναόν, όταν λειτουργούσε, ήταν υποχρεωμένος διαρκώς να σκύβει γιατί το σπήλαιον ήταν χαμηλό. Ο παπακώστας Σουσάνης έδωσε εντολή στον μαρμαρά Βασ. Πρωτοπαπά να σκάψει και να διευρύνει το σπήλαιο προς όλες τις πλευρές. Ενώ έσκαβε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων μέσα σε κρύπτη, απεκαλύφθη το Αγιο Λείψανο, ευωδιαστό, ολόσωμο με τις σάρκες και την επιδερμίδα ακόμα αποξηραμένη. «Το σκήνωμα στηριζόταν σε κέδρινη βάση προς το κεφάλι και μαρμάρινη προς τα πόδια και καλυπτόταν με σειρά από κεραμίδια» (Προσκυνητάριον της Μονής του Οσίου Παταπίου. Σωτ. Καψάσκη, Μουσουργού...)
Στην δερμάτινη ζώνη που φορούσε ήταν γραμμένο το όνομα του Οσίου Παταπίου και κρατούσε μικρό ξύλινο σταυρό.
Το Ιερό Λείψανο κατ' αρχήν διεφυλάχθη από τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη στο σπίτι του, μετά από άδεια του τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνού - κατόπιν Αρχιεπισκόπου - δια να προστατευθεί από αποδερμάτωση, που προξενούσαν ευλαβείς προσκυνηταί του, επιθυμόντες να λάβουν κάποιο τμήμα, δια ιδιωτικά τους προσκυνήματα, ετοποθετήθη εις ξυλίνη λάρνακα. Το 1936 κατασκευάσθη ευρύχωρος ξύλινη λειψανοθήκη, μέσα στην οποία μέχρι, σήμερα φυλάσσεται από τις αφοσιωμένες μοναχές.
Το Αγιον όμως Λείψανον του Οσίου Παταπίου, που ακατάπαυστα «ευωδιάζει οσμήν ευωδίας πνευματικής» και παρέχει την ιαματικήν Χάριν του Παναγίου Πνεύματος, σ' εκείνους που προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια...
Πώς βρέθηκε στο Σπήλαιο των Γερανείων...

Ο μεγάλος ασκητής, ο χαριτόβρυτος και θεοφόρος Πατάπιος, γεννήθηκε στη χώρα που διαβρέχει ο Νείλος ποταμός και μάλιστα στην πόλη Θήβα της Ανω Αιγύπτου. Οι γονείς του πλούσιοι αλλά και πιστοί Χριστιανοί. Ενωρίς και πολύ νέος ο Πατάπιος αναχώρησε για την έρημο, για το μεγάλο φιλοσοφικό πανεπιστήμιο της μοναχικής και μοναδικής πολιτείας που παρέχει το πτυχίο της ατελεύτητης χαράς και αγαλλιάσεως της Βασιλείας των Ουρανών. Ο καλός μας και μεγάλος Θεός δείχνοντας την ευχαρίστησή του στον αγώνα του Παταπίου τον χαρίτωσε και του παραχώρησε την δωρεά των ιάσεων.
Η φήμη της αγιότητάς του σύντομα ξεπέρασε τα όρια της ερήμου και πλήθη πιστών συνέρρεαν για να τον συμβουλευτούν και να τον παρακαλέσουν να μεσιτεύσει στον εύσπλαχνο και φιλάνθρωπο Κύριο, για να θεραπευθούν από τα αλγεινά σαρκικά και ψυχικά τους ασθενήματα.
Αυτός όμως που ποθούσε την ησυχία και την κατά Χριστόν μόνωση και απέφευγε τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων, κρυφά έφυγε από την Αίγυπτο για την Κωνσταντινούπολη, για να κτίσει εκεί την ασκητική φωλιά του και να συνεχίσει άγνωστος μεταξύ αγνώστων την ισάγγελη ιδιότητά του.
Ο θεοφόρος Πατάπιος επέλεξε την περιοχή κοντά στις Βλαχέρνες, για να κτίσει την ασκητική του παλαίστρα. Ο Κύριός μας τον ταπεινό ασκητή Πατάπιο, που έλαμπε από αρετές και θαύματα, τον κατάστησε γνωστό στους ευσεβείς Χριστιανούς της πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Εκεί έκτισε και την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Αιγυπτίων. Σε αυτή τη Μονή ο Όσιος Πατάπιος «εκοιμήθη εν ειρήνη, εις βαθύ γήρας» και «Το Τίμιον αυτού και ιερόν λείψανον... εν τιμή και δόξη κηδεύσαντες εν τω Ναώ του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού κατέθεντο, ήτοι, εν τη ευαγεστάτη των Αιγυπτίων Μονή, ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς προπεμψάμενοι...» (Ανδρέου Κρήτης: Λόγος ΙΘ΄ Εις τον Μακάριον Πατάπιον.
Η Οσία υπομονή - η οποία δεσπόζει στη Μονή του Οσίου Παταπίου - κατά κόσμον Ειρήνη ή Ελένη, σύζυγος του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, του Βασιλέως με τον οποίον απέκτησε εξ υιούς και δύο θυγατέρες μεταξύ των οποίων τον Ιωάννη Η΄ αυτοκράτορα και τον Κωνσταντίνον (τελευταίο αυτοκράτορα).
Η Ειρήνη ή Ελένη δύο χρόνια προ του θανάτου της, ανέλαβε το μοναχικόν σχήμα μετονομασθήσα Υπομονή. Η οικογένεια Παλαιολόγου, Θωμάς Παλαιολόγος εχάρισε εις τον εξάδελφόν του Αγγελον Νοταράν πολλά κτήματα εις τα Τρίκαλο Κορινθίας και εγκατεστάθη εκεί.
Ο Αγγελής Νοταράς, μετά την κάποια καθησύχασιν των πραγμάτων από την άλωσιν της Κωνσταντινούπολης, μεταβαίνει με ψευδώνυμον εις αυτήν και παραλαμβάνει τους υλικούς και πνευματικούς θησαυρούς της οικογενείας του.
Και ασφαλώς δεν θα ήτο δυνατόν να μην ξέρει και εις τον οικογενειακόν θησαυρόν, τον οποίο εσέβετο και εφύλασσεν η θεία του Ελένη (Οσία Υπομονή) Παλαιολογίνα, μητέρα άλλωστε του πρωστάτου του Θωμά Παλαιολόγου - το Ιερόν Λείψανον του Αγίου Παταπίου από το Μοναστήρι του Προδρόμου της Πέτρας των Αιγυπτίων (Ιστορικός Σταύρος Κουτίβας «Οι Νοταράδες» 1968 εις την Κορινθιακήν γην». Ο Αγγελής Νοταράς που ήταν παππούς του Οσίου Γερασίμου (Νοταρά) έγινε ο αχθοφόρος της αγάπης του Θεού και δια την εποχήν του, αλλά και δια την εποχήν μας. Και δια το τότε υπόδουλον γένος και δια τον σημερινόν αγωνιζόμενον άνθρωπον.
Και εκείνος μεν έγινε γενάρχης της φυλής και της πίστεως με την ευλογίαν του Οσίου. Εμείς δε δέκται των απείρων και θαυμαστών δωρεών του Κυρίου μας μέσα από τον ιερόν αυτόν θησαυρόν, τον οποίον ως ιεράν παρακαταθήκην μας παρέδωκαν οι δύο ευλογημένοι οικογένειαι των Παλαιολόγων και των Νοταραίων. (πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Μακρυστάθης).
Ο Όσιος Πατάπιος, του οποίου το Μοναστήρι του και το Ιερό Λείψανο βρίσκεται πάνω από το Λουτράκι Κορίνθου, τον επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί για να τον προσκυνήσουν, να τον ευχαριστήσουν αλλά και να τον παρακαλέσουν για το υπόλοιπο της ζωής των να είναι υγιές και χαρούμενο...
Ο Όσιος Πατάπιος που με τη χάρη του και τα θαύματά του εν ζωή και εν κοιμήση μέχρι σήμερα έγινε πασίγνωστος και αναφέρονται στα βιβλία των πρωτοπρεσβύτερου Σωτηρίου Μακρυστάθη και Χαράλαμπο Μ. Μπουσίου Δρ. Χορηγούνται στο Μοναστήρι του και στον Ιερό Ναό Του που βρίσκεται στην Αμφιθέα και είναι ο μοναδικός στην Εύβοια και ο έβδομος σε όλη την Ελλάδα.
Γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Την 8ην Δεκεμβρίου ημέραν της κοιμήσεώς του και την τρίτη ημέρα του Πάσχα - Λαμπροτρίτη - κινητή εορτή οπότε ευρέθη το Ιερό Λείψανο (25 Απριλίου 2006) και σας περιμένει.

Ένας προσκυνητής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: