Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μαρτυρίες θαυμαστών γεγονότων !!!!


Η αφορμή για τη δημοσίευση αυτή έχει τις ρίζες της αρκετά χρόνια πριν, ένα τέταρτο του αιώνα, σε μια φοιτητική συζήτηση δύο φοιτητών τμήματος Φυσικής σε ένα από τα πανεμιστήμιά μας. Η συζήτηση γίνεται μεταξύ του ενός που έχει ορθόδοξη πίστη αλλά στερείται φανατισμού, όπως πρέπει βέβαια, και του άλλου ο οποίος δηλώνει άθεος μεν αλλά διαθέτει καλή πίστη αν κάποιος του αποδείξει πως κάτι είναι υπερφυσικό. Η Φυσική καλείται να λύσει το μυστήριο ως διαιτητής. Πάνω στη συζήτηση, διαδραματίζεται ο ακόλουθος διάλογος (απόσπασμα):


- Ο (ορθόδοξος): Αν σου δείξω κάτι που δε θα μπορείς να εξηγήσεις λογικά και το οποίο μπορεί να βιώσει ο καθένας, θα με πιστέψεις ?

- Α (άθεος): μα φυσικά

- Ο: Ωραία, φέρε δύο μπουκαλάκια καθαρά από το εργαστήριο. Στο ένα θα βάλουμε νερό της βρύσης και στο άλλο αγιασμό και θα τα αφήσουμε ένα χρόνο. Στο χρόνο θα πάμε να δούμε τι έχει συμβεί σε αυτά και ανάλογα συνεχίζουμε τη συζήτηση.

Πράγματι, έτσι κι έγινε. Στο χρόνο επάνω οι δύο άνθρωποι συναντιούνται και ανοίγουν τα δύο μπουκαλάκια. Το ένα με τον αγιασμό πεντακάθαρο, και μάλιστα ο ορθόδοξος φοιτητής πίνει από αυτό για να αποδείξει την ορθότητα των λεγομένων του. Αντιθέτως, στο άλλο έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί και κανείς δε σκέφτεται να πιεί από εκεί ούτε σταγόνα. Ο καλόπιστος φοιτητής πείθεται πως κάτι λοιπόν συμβαίνει και αποφασίζει να ερευνήσεις την ορθόδοξη πίστη περισσότερο και να ασχοληθεί μαζί της.
Ως θεατής αυτής της συζήτησης κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αυτή τη σκηνή. Έτσι στα χρόνια που πέρασαν από τότε συνήθιζα να προσέχω οτιδήποτε μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα και να αναφερθεί σε μία επανάληψη της συζήτησης. Ίσως να ήθελα στο βάθος μου κι εγώ να στηρίξω περισσότερο αυτό που πίστευα και έτσι σημείωνα κάθε τι που έπεφτε στην αντίληψή μου. Μετά από 25 λοιπόν χρόνια, θα μπορούσα να κατατάξω αυτά τα΄"θαύματα" σε δύο κατηγορίες: (α) σε αυτά που τα βιώνει μόνο ένας άνθρωπος και δε μπορούν να αποδειχθούν ευρύτερα και (β) σε αυτά που τα βιώνει ένα πλήθος ετερώνυμου κόσμου, πιστοί και μη. Τα πρώτα αποτελούν προσωπικά θαύματα και έχουν προσωπικό χαρακτήρα και νόημα. Από τα δεύτερα όμως κάποια είναι επαναλαμβανόμενα και μπορεί κανείς να τα ζήσει πολλές φορές στη ζωή του. Πιο συγκεκριμένα ξεχώρισα τα εξής:

1. Τον Αγιασμό, όπως περιγράφηκε παραπάνω στη συζήτηση των δύο φοιτητών

2. Το Άγιο Φως. Εξέρχεται κατά την ώρα της προσευχής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και με διάφορές μορφές περιφέρεται μέσα στο ναό. Η άκτιστη μορφή του συμπεριφέρεται με το δικό της περίεργο τρόπο και για ώρα δεν καίει. Καταμαρτυρείται από πολλούς και οι παρευρισκόμενοι κάθε χρόνο μέσα στο ιερό προσκύνημα το βιώνουν με διαφορετική ένταση και έκφανση.

3. Η Αγία Νεφέλη. Στο όρος Θαβώρ βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης (δυστυχώς όχι σε χέρια χριστιανικά). Εκεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της ολονυκτίας και ενόσω ψάλονται τα τροπάρια από ορθόδοξους, εμφανίζεται από το πουθενά ένα συννεφάκι στον ανέφελο ουρανό, συνήθως από την πλευρά της Ναζαρέτ. Σιγά σιγά πλησιάζει προς το ναό μεγαλώνοντας όπου και επικάθεται έως τις πρωινές ώρες όπου και εξαφανίζεται πάλι. Δεν γίνεται καμία άλλη νύκτα και πουθενά αλλού. Για του λόγου το αληθές βέβαια το φαινόμενο συμπληρώνεται και από το άκτιστο φως, το οποίο δημιουργεί "αστραπές" εντός της νεφέλης χωρίς κρότο βέβαια. Για όσους το έχουν ζήσει στον Πανάγιο Τάφο καταμαρτυρούν πως είναι το ίδο φως. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται με μικροδιαφορές στην ένταση και εμφάνισή του κάθε χρόνο συγκεκριμένη νύκτα, της Μεταμόρφωσης.

4. Ιερός Ναός Αγίας Σιών (πρώτη επίσημη χριστιανική εκκλησία), εορτή της Πεντηκοστής. Ο Ιερός Ναός έχει περίβολο με ψηλά δέντρα. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ψάλεται ένα τροπάριο "... Παράδοξα σήμερον, είδον τα έθνη πάντα εν πόλει Δαυίδ, ότε το Πνεύμα κατήλθε το Άγιον ει πυρίναις γλώσσαις, καθώς ο θεηγόρος Λουκάς απεφθέγξατο. Φυσί γαρ Συνηγμένων των Μαθητών του Χριστού, εγένετο ήχος, καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής και επλήρωσε τον οίκον, ου ήσαν καθήμενοι και πάντες ήρξαντο φθέγγεσθαι, ξένοις ρήμασι, ξένοις δόγμασι, ξένοις διδάγμασι, της Αγίας Τριάδος." Όταν ακουστούν οι λέξεις "βιαίας πνοής", έξω από το ναό γίνεται χαμός. Ένας ξαφνικός και ανεξήγητος αέρας νομίζεις πως θα ξεριζώσει τα δέντρα και βέβαια μόνο τα δέντρα του περίβολου. Εκτός περίβολου νηνεμία ..... Απίστευτο !!!!

5. Εορτή των Φώτων. Ιορδάνης ποταμός. "Και εστράφη προς τα οπίσω .....". Πράγματι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ώρα του αγιασμού των υδάτων στο τμήμα που γίνεται αυτός. Ακολουθείται και με βοή. Άξιο θαυμασμού για όσους παρευρίσκονται.

6. Οι μοναχοί για κάποιο διάστημα μετά την κοιμησή τους δεν παθαίνουν νεκρική ακαμψία. Είναι ευλύγιστοι και αυτό συμβαίνει ακόμα και σε αυτούς που μόλις έχουν λάβει το Σχήμα. Έτσι ο Θεός φανερώνει την ιδιαίτερη θέση που δίνει στο μοναχισμό.

7. Αν δεν κάνω λάθος τη Μονή, είναι η μονή το Αγίου Σάββα στην Αίγυπτο, στην οποία ο Άγιος ζήτησε από τον Κύριο κατά την κοίμησή του, οι μοναχοί που κοιμούνται να αποσυντίθενται χωρίς να μυρίζουν. Αυτό συμβαίνει έως σήμερα κατά θαυμαστό τρόπο. Αν κοιμηθεί ένας μοναχός, τον κατεβάζουν σε ένα υπόγειο χώρο της μονής τον οποίο χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό και ο μοναχός εκεί αποσυντίθεται χωρίς να υπάρξει καμία δυσοσμία.
Να σημειωθεί δε πως τα παραπάνω συμβαίνουν ΌΛΑ ΜΟΝΟ με την ορθόδοξη θεία λειτουργία και προσευχή. Τα ζει πλήθος λαού πιστών και μη που παρευρίσκονται και πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί και σε videos προσκυνητών που είχαν επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πως η πίστη μας είναι ζωντανή και συνεχής .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: