Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Χαιρετισμός

Θα ήθελα να καλωσορίσω κάθε νέο φίλο στο blog αυτό. Η ύπαρξή του δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει ακόμα μία παρουσία ιστολογίου μέσα στις τόσες που υπάρχουν. Σκοπός του είναι να αποτελέσει ένα πολυχώρο σκέψεων - προβληματισμών - ανταλλαγής απόψεων και κατά βάθος αναζητήσεων πάνω σε ορθόδοξα θέματα που απασχολούν τον καθένα μας.

Διαπιστώνοντας πως μεγαλώνουμε σε ένα κόσμο επιφανειακής ενασχόλησης σε κάθε επίπεδο, έρχεται η στιγμή κατά την οποία μία αχτίδα φωτός περνά μέσα από το ημίφως και σου δίνει το στίγμα της ύπαρξης ολόκληρης φιλοσοφίας και ερμηνειών που θεμελιώνουν την ορθόδοξη πίστη σε στερεές βάσεις αιώνων. Πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και όμως μας είναι τόσο άγνωστα. Η ομορφιά που ανακαλύπτει κανείς είναι πέρα από κάθε κοινή καθημερινή προσδοκία. Χρειάζεται όμως εγρήγορση και συνεχής αναζήτηση, διερεύνιση κάθε θέματος, προβληματισμού και πέρα απόλα πίστης-λογικής και συναισθήματος σε ένα άρηκτο πλέγμα συνεχούς αλληλοσυμπλήρωσης και ισορροπίας όπου κάθε συνιστώσα από αυτές δεν πρέπει να τονίζεται εις βάρος των υπολοίπων. Θυμάμαι χρόνια πίσω ένα ανάγνωσμα φιλοσοφικό από την αρχαία γραμματεία όπου αυτό το πλέγμα το παρουσίαζε σαν ένα τρίγωνο πάνω σε τρεις πυλώνες, έναν σε κάθε γωνία. Για να είναι ισορροπημένη η πρωσοπικότητα του ατόμου έπρεπε το τρίφωνο να είναι σε οριζόντια θέση. Ένας πυλώνας να μεγάλωνε ανεξάρτητα από τους άλλους χαλούσε την ισορροπία.

Σε αυτό το πλαίσιο τούτος ο χώρος έκφρασης φιλοδοξεί να δημιουργήσει το διάλογο, από αυτό το μέσο του διαδικτύου, με σκοπό να βοηθήσει όλους μας στο ταξίδι για την αναζήτηση της Αλήθειας. Μιας Αλήθειας που δε θα την ανακαλύψουμε πρώτοι γιατί ίσως κάποιοι άλλοι πριν να το έχουν κάνει νωρίτερα, αλλά που με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε και να αντιληφθούμε τον ορθό τρόπο ερμηνείας και ύπαρξης των πνευματικών πραγμάτων μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διδασκαλίας.

Εύχομαι σε όλους καλό ταξίδι στην αναζήτηση αυτή !!!

Πάνος