Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Γέροντας Παϊσιος


Μία πρώτη γνωριμία με το Γέροντα ....!

Ο Γέροντας Παϊσιος είναι πια πασίγνωστος στις ημέρες μας και είναι περιττό για κάποιον να αναφερθεί σε αυτόν με λεπτομέρειες. Η ζωή και το έργο του, καθοδηγούμενο πάντα από τη θέληση του Θεού, μιλά από μόνο του. Υπάρχουν πολλά βιβλία τα οποία είτε έχει συγγράψει ο ίδιος, είτε άλλοι της πνευματικής του συνοδείας γι αυτόν, είτε τρίτοι που τον γνώρισαν, είτε τέλος οι γερόντισες της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής, στην οποία και έχει ταφεί ο Γέροντας, οι οποίες με την ευλογία του έχουν εκδόσει ένα σεβαστό αριθμό βιβλίων που αφορούν τη διδασκαλία του Γέροντα, τις συμβουλές, τις επιστολές και τις παρεναίσεις του.

Εμφανίσεις μετά το θάνατό του καταμαρτυρούν τη θέση που έχει λάβει στην αιώνια ζωή. Ο ίδιος δε ακόμη και τώρα (κοιμήθηκε το 1994) εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης και να αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων χαρισματικά μέσα από τα κείμενα που αναφέρουν γι αυτόν. Προσωπικά και χωρίς να παραβλέπω τα υπόλοιπα έντυπα, θα ξεχωρίσω το σχετικό με τη ζωή του το οποίο έχει συγγράψει ο Ιερομόναχος Ισαάκ, αλλά και τον πέμπτο τόμο των λόγων του τον οποίο έχει εκδώσει η παραπάνω Μονή και επιγράφεται "Πάθη και Αρετές".
Πολύ φοβάμαι πως θα μπορούσε κανείς να γράφει ώρες πολλές και να μη φτάνει σε κάποιο τέλος για το μακαριστό Γέροντα. Έτσι θα προτιμήσω για να μην κουράσω να κάνουμε αναφορές σε επόμενες αναρτήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων στα οποία είχε εκφράσει απόψεις.
Την ευλογία του αν έχουμε από εκεί που βρίσκεται και τις μεσιτείες του στον Κύριο ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: